Sparte 25000 kr første år med varmepumpe på Tynset

– Når du ser på regnestykket, burde jeg har gjort det to år før, sier Øivind Nilsen som byttet oljefyr med en kraftig luft-til-vann-varmepumpe.

– Etter seks år går vi i netto, forteller Øivind Nilsen som erstattet oljefyr med varmepumpe.

Den vertikaldelte boligen ble tidligere varmet opp med oljefyr. Boligen har en gammel del fra 1958, og et påbygg i to etasjer fra 2006. Totalt dekket oljefyren ca 280 m², mye av det med gulvvarme.
– Vi måtte kutte ut oljefyren. Vi visste at hvis du venter for lenge, får du kanskje ikke støtte. Og når det er færre som kjøper olje, blir den dyrere, påpeker Nilsen.

Valgte den kraftigste varmepumpen

Som erstatning for oljefyren sto valget mellom luft-til-vann-varmepumpe eller bergvarme.
– Boring har en litt annen pris, så spørsmålet var om luft-til-vann-varmepumpe er bra nok. Ettersom vi har både 30 og 40 kuldegrader, er det veldig greit å ha et anlegg som tåler det, understreker Nilsen. Han endte med å velge det største anlegget han fikk tilbud om; en luft-vann-varmepumpe med maks kapasitet på 14,8 kW. Den ble installert sommeren 2016.
– Varmepumpen fungerer som den skal, og holder huset varmt for en billig penge, fastslår Nilsen.

Går i pluss etter seks år

Tidligere brukte boligen opp til 15 000 kWh strøm og olje for 40 000 kr, til to voksne og to skoleungdommer som leier hybler i huset. Det første året med varmepumpe stoppet strømmåleren på ca 28 000 kWh – det vil si om lag 25 000 kr spart. Selve anlegget kostet ca 140 000 ferdig installert, før Enova-støtte på 20000 kr til varmepumpen med energimåler.
– Etter seks år går vi i netto; det er brukbar avkastning. Alt tyder på at jeg skulle gjort det to år før - da hadde jeg spart 50 000 kr til, oppsummerer Nilsen. Han fikk også 10 000 kr i Enova-støtte for å fjerne oljefyr og oljetank.

Må ha nok effekt i kulda

– Her overdimensjonerer vi litt; vi er opptatt av avgitt effekt når det er kaldt, forteller Bjørn Lermoen i Tynset Varmeservice AS, som har levert anlegget hos Nilsen. Bergvarme var et opplagt alternativ, men merkostnaden ville raskt blitt rundt 100 000 kr, anslår Lermoen. Samtidig gjelder det ikke å velge billigst mulig luft-til-vann-varmepumpe, spesielt et sted som Tynset.
– Sammen med kundene ser vi på om de heller skal gå for en litt dyrere modell som gjerne har bedre kvalitet også, sier Lermoen.

Trenger ekstra varmekilde

For ca 20 000 til 30 000 kr ekstra får kunden en litt større modell som kan levere høy effekt ved – 15.
– Disse anleggene er inverterstyrte, så de kan trinne seg ned og levere det som trengs når det ikke er så kaldt ute, poengterer Lermoen. Samtidig understreker han at det er viktig å ha en ekstra varmekilde i tillegg, for de aller kaldeste dagene. Det er høyst relevant på Tynset, som er blant de aller kaldeste stedene i Norge. Her har Lermoen levert flere anlegg av samme typen som hos Nilsen.
– Jevnt over fungerer de som tiltenkt, sier han.

– Fantastisk servicenivå

– Det er viktig å presisere at det ikke nytter å kjøpe et lite anlegg for oss som bor i Innlandet, mener Nilsen. Varmepumpen han valgte, har driftsgaranti ned til – 28 grader. Og skulle det skje noe, er han ikke bekymret.
– Bjørn har et fantastisk servicenivå. Hvis det er noe, er det bare å ringe, så får du hjelp, sier Nilsen. Han fikk inn tre tilbud før han valgte Tynset varmeservice, som tilbød størst anlegg.
– Bjørn ga den riktigste prisen, og komplett pris med rørlegger og elektriker. Da vet du at det ikke kommer noen tillegg, poengterer Nilsen.

Fakta om familien Nilsens bolig

Byggeår: 1958 og 2006
Beliggenhet: Tynset
Bruksareal: Ca 280 m² inkludert 50 m² oppvarmet kjeller
Eksisterende oppvarmingsløsning og bruksmønster: Oljekjel som forsynte gulvvarme i stor del av boligen (bad og vaskerom i gammel del, gulv i første etasje i ny del). radiatorer i andre etasje i ny del. Peis på kjøkkenet som brukes mest til kos.
Årlig energibruk før varmepumpe-installasjon: Mellom 12000 og 15000 kWh elektrisitet, og olje for 40000 kr – det vil si ca 35 000 kWh.

Varmepumpeanlegget

Varmepumpe: Luft-til- vann-varmepumpe, Mitsibishi Ecodan Zubadan
Installert effekt: 14,8 kW + 6 kW spisslast
Prosjektert 95 % energidekning.
Varmedistribusjon og turtemperaturer: Fra 28 grader opp til 50 grader
Beregnet forventet årlig energigevinst: 10 000 til 15 000 kr

Økonomiske nøkkeltall for varmepumpeanlegget

Total investering ca 120 000 kr netto, medregnet Enova-støtte på 20 000 kr til varmepumpe med energimåler. (Fjerning av oljefyr og oljetank er ikke medregnet i dette).
Årlig energibruk etter varmepumpeinstallasjon: 28000 kWh
Årlig besparelse: Ca 25000 kr første driftsår (beregnet med strømpris på 0,95 kr/kWh)

 

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: