Nattsenking med varmepumpe er det sjelden mye å hente på

Med varmepumpe er det enkelt å senke temperaturen litt på natta, men det vil ikke spare mye strøm.

Frister det å sette ned temperaturen noen grader om natta når strømprisen er høy?

Energibruk til oppvarming utgjør drøyt halvparten av den strømmen en gjennomsnittlig husholdning bruker i løpet av året, ifølge Enova. Vinterstid kryper gjerne strømprisen oppover i takt med at det blir kaldere ute. Da kan det være fristende å senke temperaturen i boligen om natta for å spare på strømregningen.

– Med varmepumpe er det lite å hente på å gjøre det, for den må jobbe hardt for å heve temperaturen igjen om morgenen. Det er bedre å la den jobbe jevnt hele døgnet, fastslår informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen.

Han får støtte av Jørn Stene, varmepumpeekspert i rådgiverselskapet COWI og førsteamanuensis II ved NTNU.
– Jeg ville ikke brukt nattsenking med luft-til-luft-varmepumpe i en eldre bolig. Da trenger varmepumpen mye effekt om morgenen, og det er ikke bra for strømnettet, sier han.

Sparer lite strøm

Hvis du velger å sette ned temperaturen tre til fire grader om natta, vil du naturligvis spare litt varme.
– Men du sparer ikke like mye strøm, poengterer Gulbrandsen. Det skyldes at varmepumper leverer flere ganger mer varme enn hva de bruker av strøm.

– Har du spotpris eller timespriser fra energiselskapet ditt, kan gevinsten ved nattsenking dessuten bli spist opp av høyere strømpriser på dagtid, påpeker Gulbrandsen.

Minimal gevinst i moderne boliger

Heller ikke i moderne, godt isolerte boliger er det noe særlig å hente på å senke temperaturen om natta, ifølge Stene.  
– Vi hadde et prosjekt for Enova hvor vi blant annet beregnet hvor mye energi man kan spare med nattsenking – og det viste seg å være meget beskjedent, fastslår han.

Ikke slå den av!

Det å senke temperaturen fra varmepumpen i flere dager er derimot gunstig, hvis dere som bor i boligen skal reise bort en periode. Mange varmepumper har en egen knapp på fjernkontrollen for å gjøre dette enkelt.
– Kan varmepumpen fjernstyres fra mobil, er det bare å sette opp temperaturen igjen dagen før dere skal hjem, sier Gulbrandsen.

Bør en varmepumpe stå på hele tiden, eller skal varmepumper slås av innimellom på vinteren? Her har Gulbrandsen en klar anbefaling:
– Ikke skru varmepumpen helt av! Det er bra å holde delene i varmepumpen i gang, understreker han.  

Vannbårne systemer endrer temperatur langsomt

Spørsmålet om nattsenking er også relevant om du har vannbåren varme som radiatorer og gulvvarme. Heller ikke her er det mye å hente på nattsenking.
– Spesielt hvis du har gulvvarme, for da fungerer varmepumper ekstra effektivt når de får gå jevnt. I tillegg tar det lengre tid å øke temperaturen igjen enn med luft-til-luft-varmepumper, siden vannrørene ligger i gulvet under parkett eller lignende. Ofte er de også støpt inn i betong, poengterer Gulbrandsen.

 

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: